Történelmünk

Zsebeháza 660 éves múltra tekint vissza, első írásos emlékek, amik a települést említik 1346-ból valók. Elsők között maradt fenn egy oklevél, melyen „Terra Sebe” néven szerepelt. A névadó földesúri család nemesi címere, pecsétje már 1346 óta ismert, sajátos motívumokkal, de utánozva a többi nemesi pecsétet. 1410-ben keletkezett okleveleken a „Sebehaza” név található. A település címere álló pajzsban, jobb kezében kardot tartó oroszlán, a hatalom szimbóluma. Az U alakban összefonódó pálmalevél természetből vett motívum.

A település Győr-Moson-Sopron megyében, a Rábaköz délnyugati részén, Győrtől 50, Csornától mintegy 20 km-re fekszik. A település lélekszáma 140 fő. A Szombathely-Hegyeshalom között közlekedő személyvonatok Magyarkeresztúr-Zsebeháza állomáson (településtől kb. 1 kilométer) állnak meg, Szil felől a település autóbusszal közelíthető meg.

Zsebeháza 2013. március 1-től a Szili Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik. A településen iskola, óvoda nem működik.

A Kossuth utca a falun átvezető fő utca, melybe két rövidebb utca torkollik, az egyik Petőfi nevét kapta, a másik szimbolikus fogalomról elnevezett Béke utca. A falu közepén emelkedik a téglából épült harangláb, mely helyi védelem alatt áll. Az utca másik oldalán található az evangélikus imaház. A helyi rendezvényeknek a Kultúrház és a Közösségi tér épülete ad otthont. 2005 május elsejétől egy uniós előírásoknak is megfelelő játszótérrel bővült a község. A Kultúrházban könyvtár és e-Magyarország pont működik.

The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere